Pas op ! Berenklauw veroorzaakt brandwonden !

Venlo – Berenklauw , een hoge vast plant van 90 -150 cm die deze tijd van het jaar in bloei staat . Kan na aanraking ervan door kinderen en huisdieren brandwonden veroorzaken . De planten komen veel voor langs dijken , wegen en vrije natuur . Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren met zelfs brandwonden tot gevolg.

Maar wat is er nu echt gevaarlijk aan deze plant ? De berenklauw opzich is niet gevaarlijk , maar in de haartjes zitten bepaalde stoffen waar de mensenhuid op reageert: cumarinen en furocumarinen. Deze maken de huid overgevoelig voor zonlicht en daardoor kunnen er brandwonden ontstaan. Het begint vaak met rode vlekken die erg jeuken of er kunnen na een paar uur blaasjes ontstaan die zich na enkele tijd ontwikkelen tot grote blaren en na één tot twee weken genezen. Nog tot ongeveer de maand augustus staat de plant in bloei dus tot die tijd is het zeker oppassen .

Wat kunt u zelf doen na aanraking ?

Mocht uw kind of huisdier in contact zijn gekomen met deze plant , hier enkele tips wat u zelf kan doen :

– Spoel onmiddellijk overvloedig met lauw water .

– Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht vermijd de zon gedurende een week

– Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.

– Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.

– Waarschuw uw gemeente voor de aanwezigheid van de berenklauw . Kinderhand brandwond berenklauw

Klik hier om onze Facebook pagina te volgen